I byerne i Danmark er det meget ofte budkørsel, der anvender benzindrevne knallerter. Firmaerne Wolt, Hungry, JustEat og Waiteer samt flere andre små aktører, kører med en blandet gruppe partnere, ofte studerende og indvandrer, som tjener småpenge på budkørsel efter et franchaise koncept styret via app baserede systemer og aftaler med lokale restauratører. Der er hård konkurrence, og systemerne vil se betydelige forbedringer, før markedet for distribution af fødevare- og dagligvareindkøb er modnet fuldstændigt. Det er for eksempel fuldstændig banalt uden kvantitativ indsigt, at ingen af firmaerne benytter moderne redskaber fra ML og data management indenfor data science til at tilpasse algoritmer for afhentning og leveringstider automatisk, når alle varer herunder madretter ellers kan bestilles online, og alle relevante tidsmarkører registreres. Dertil er markedet langt fra mættet, det er i dag primært unge, der benytter budene til udbringning, medens potentialet er langt større og kan understøtte en højnelse af serviceniveauet i samfundet.
Siden Swapfiets og andre abonnementbaserede e-bike forretninger er kommet til ses flere og flere bude på for eksempel Swapfiets Power7, der benyttes flittigt til budkørsel. E-biken benyttes selvom, der ikke gives kilometer penge, som der gives kilometerpenge ved kørsel med benzinmoter. Den er derimod nyttig og mere manøvredygtig end knallerten, samtidig med, at den ikke koster så mange kræfter at bruge som en cykel. Swapfiets og andre tilsvarende firmaer er selv app baseret, og efter et internationalt franchaise koncept.
Det er ret fornuftigsstridigt, at der ikke er indgået aftaler for at give bude adgang til en betalt e-bike gennem franchise konceptet i B2B aftaler mellem for eksempel Swapfiets og maddistributionsfirmaer som Foodora med de kilometertakster budene får ved brug af benzinscooter. Hvis firmaerne dertil benytter e-bikefirmaer, der ikke allerede er etableret, såsom E-bike To Go vil de kunne opnå mere attraktive aftaler, da de vil være medvirkende til at etablere en markedsposition og skabe konkurrence på markedet for leje og leasing af e-bikes.
Det er betydeligt for den grønne omstilling at få flere e-bikes i byerne, og få knallerterne helt ud. Der er ligefrem penge at spare for firmaerne ved at betale for abonnementer til budene, der også vil fungere som bedre reklamesøjler for franchaisefirmaerne. Samtidig bliver det mindre cool at køre knallert i bymidten i de større danske byer, og stanken af småpartikler og os mindskes. Diskussionen om forbud mod knallerter, der kører på benzin, i kombination med skattefradrag og fordele til pendlere med nogen men ikke meget lang afstand til studier og arbejdssteder er også relevant. Offentligt pant i standardiserede batterier eller lignende ved køb og afbenyttelse af e-bikes, e-scootere og e-knallerter vil kunne ændre bytrafikken radikalt.
En ekspansion til et synligt kommercielt brug af e-bikes vil modne markedet, så vi vil se tiltag som e-bike abonnementer, hvor man kan stille sin cykel lokalt, og samle en ny op på rejsen i en anden by i samme land eller andetsteds i Europa/Verden. Det er utrolig konstruktivt, og fremmer både økonomisk overskud og folkesundheden.
Opmerkingen