top of page
Forfatters billedeGunnar Hellmund Laier

Thingbæk Kalkgruber

Det er almindeligt kendt, at mange tager i kalkgruberne for at prøve at være i et miljø, der er helt anerledes end det vi sanser til daglig. Temperatur og luftfugtighed er det første man bemærker, Dernæst at lydbilledet er anerledes, ligesom radio, mobiltelefoni og enhver anden trådløs tjeneste har svært ved at nå besøgene. I Danmark har vi i Rold Skov ved Thingbæk en Kalkgrube udgravet i underjordens skrivekridt, der findes i et bælte i Jylland fra Nordjylland til Østjylland, medens Københavnerkalk er på Fyn og Sjælland. Der er en fjerde større kalkgrube i Midtjylland. Hjerm Kalkmine tæt på Struer, der anvendes til opbevaring af ost.

I den nordligste del af miocene området på ovenstående kort er Daugbjerg Kalkgruber og Mønsted Kalkgruber i retning vest for byen Viborg i et område med Københavnerkalk. Mønsted er den største, og måske også den dybeste, medens Daugbjerg er kendt for Jens Langknivs hule og de mange tusinde flagermus, der overvintre. Flagermusen kommunikerer nede ved 5kHz-100 kHz og det siges, at de kan høres flere kilometer udenfor gruberne, når man måler. Ligesom et Faraday bur dæmper elektromagnetiske felter er der en dæmpning af elektromagnetiske felter forårsaget af kalk og jordlag over gruberne. I de offentlige tilgængeligt dele af kalkgruberne skulle Mønsted Kalkgruber have den største effektdæmpning, cirka en 10 db større end Daugbjerg Kalkgruber, der ligger på niveau med den dæmpning, jeg i tidligere blogindlæg observerede i en atombunker bygget i 1980erne. Thingbæk Kalkgruber giver en dårligere dæmpning end atombunkeren, cirka 5-10 db ringere dæmpning, men nok til at tage de pakkebaserede mobiltelefonsignaler. Ved siden af Thingbæk Kalkgruber ligger REGAN VEST, der åbner til efteråret, men her vil det sikkert være svært at finde det bedste sted at måle, og ventilationssystemer og elinstallationer vil have betydning for effekten af den elektromagnetiske dæmpning i bunkeren.

Figuren ovenfor er spektrum mellem 1MHz og 6GHz i en grotte inde i Thingbæk Kalkgruber cirka 50 meter fra indgangen. Da der er besøgende i minen, er der frekvenser, der ikke er naturligt forekommende fra ure, mobiltelefoner etc.

Kalkgruber er de eneste tidligere industrielt aktive underjordiske miner i Danmark. I Tyskland er Rammelsberg Harz værd at besøge og i Rumænien Slanic Prahova.




3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page