top of page
  • Writer's pictureGunnar Hellmund Laier

Østrigsk medlemskab af NATO

Updated: Oct 6, 2022

En sammenligning af de nye NATO medlemslande med Schweiz og Østrig stiller sidstnævnte i en særlig position. Landets indbyggere er vedholdende skeptiske over for NATO medlemskab. Østrigerne ønsker ikke tætte relationer til USA, men neutralitet i sådan et omfang, at kun 21 procent svarer, at de er villige til at forsvare deres egen nation med våben. Fem af Østrigs nabolande er medlem af NATO, og nabolandet Ungarn spiller for tiden samtidig en dobbeltrolle i forholdet mellem NATO og Rusland.

Et østrigsk medlemskab af NATO vil skabe en ændret centraleuropæisk militær infrastruktur, hvor schweizisk ønske om tættere relationer til NATO vil blive lettere hørt, samtidig med at en integration både vest-øst og syd-nord vil finde sted. Dette vil generere også økonomisk positive feedback mekanismer, der næsten må være motiv nok i sig selv. Det vil også stille EUs rolle mere central, da EU landene, med østrigsk deltagelse i NATO alle med undtagelse af Irland og Malta, vil have en fælles command-and-control struktur i NATO. EU vil med Østrigs indtræden i NATO være et skridt videre mod den militære union, der er efterspurgt i hele det vestlige Europa og store dele af det østlige Europa i forbindelse med konflikten i Ukraine.

Østrigernes argumentation udtrykker en manglende proaktiv indstilling til Ungarns og flere andre østeuropæiske landes totalitære tendenser. En større integration i Vesteuropa vil være en konsekvens af et østrigsk medlemskab af NATO, der også vil betyde større national følelse i Østrig, og deraf afledt økonomisk aktivitet, der vil trække Ungarn tættere på Vesteuropa. Neutralitetsønsket giver plads til østeuropæiske stærke mænd og deres måde at håndtere politisk konflikt internationalt, hvad enten holdningen er venstre- eller højreorienteret, isolationen og protektionismen er lammende.

Forandringerne i holdningen til neutralitet i Finland bør studeres for at hjælpe Østrig på vej mod NATO, ligesom økonomiske incitamenter i forhold til i særlig grad EU, Italien, Tjekkiet og Ungarn. Italien har i dag en meget lille grænse med andre NATO lande, og inklusionen af Østrig ville være et bidrag til integrationen af Italien i EU i økonomisk forstand, selvom modviljen i forhold til Østrigsk medlemskab af NATO lige nu virker så markant, at vi måske snarere ser frem mod optagelse af Schweiz og Østrig i NATO på sigt, hvilket ville skabe en centraleuropæisk forankring af NATO med markante økonomiske konsekvenser.

7 views0 comments

Comments


bottom of page