Hvis du hører til de ældre, kan du huske, at LW, AM og SW radiostationer var en del af hverdagen, og satte sit præg på Øst-Vest konflikten samt orienteringen ud i verdenen efter nationer. Radio Free Europe var for eksempel en station, hvor de enkelte vesteuropæiske nationer var repræsenteret i stærk kontrast til Warszawa pagtens lande.
Ved årtusindskiftet ændredes alt. Satellit og internet radio begyndte at komme frem, ligesom FM stationerne og sendefladerne for de traditionelle FM stationer blev flyttet tættere og tættere på internettet.
Til sidst blev næsten alle sendemaster fjernet, antallet af stationer minimeret og al radio bliver nu sendt via internettet og digitalt. Medens der endnu er ældre biler på markedet med bilradioer, der kan modtage AM radio, kan man opleve at tænde for radioen, skifte band fra FM til AM og høre sære lyde, som oftest er en gengivelse eller forstærkning af motorlyde (tænding,tændrør, injektorer, pumper og bremser) Fænomenet skyldes, at tændrør i en bil afgiver et stærkt elektromagnetisk felt, der overdøver de fleste signaler fra kHz spektret og helt op til nogle MHz over grænsen for MW AM stationerne på 1705kHz. Det er ikke din bil, der er aflyttet, det er din radio, der har svært ved at filtrere støj fra motorrummet. Behovet for at høre AM radio betød, at man i gamle dage havde Blaupunkt antenner og andre mærkevare gadgets, der kunne hente AM signalet ind til radioen i bilen uden forstyrrelser, ligesom man stadig hos bilproducenten Tesla bander noget over at skulle tage hensyn til AM radio spektret i designet af nye elbiler.
Tændrør og andre autodele findes i flere versioner, hvor støjskærmning med metalindkapsling og modstande gør store forskelle. Tændrør er her det mest interessante, fordi de entydigt, er de mest direkte støjende i AM radioen, i særlig grad, hvis de ikke indeholder en modstand. Man ser på koden for tændrøret, der indeholder bogstavet R, hvis tændrøret er skærmet. Der er andre koder, der også kan være interessante for udsendelse af elektromagnetiske felter, og der findes guides til at læse tændrørskoder >her<.
Af militær kvalitet er der flere gamle huskeråd og vejledninger for konstruktion af støjsendere eller jammere, der har overlevet, eller delvis overlevet årtier uden kold krig. De er konstrueret med en forkærlighed for bildele, idet det var dele, der var relativt lette at tilgå i felten. Jeg har hørt om jammere, der bruger batteri, tændrør, tændspole, samt relæer. Man skal huske på, at jammere ofte er lette at sted lokalisere eller pejle. En mere professionel kvalitetsjammer vil altid være at foretrække, og jamming fungerer nu anerledes end for 30 år siden.
"Windmill" dækker også lidt mere moderne mobiltelefonsignaler men måske ikke Wifi på 5.8GHz og 5G ved højere frekvenser. Da Windmill jammeren reelt set simulerer omdrejninger, som vi kender det fra en motor og hjuldele, kan en tændrørstester være en løsning tættere på inspirationsgrundlaget for Windmill. Jeg har forsøgt at eftergøre kunsten med brug af en tændrørs tester fra AliExpress.
Med tændrørs testeren får man en gnist modstand, hvor frekvensen af gnister mellem katode og anode kan variere fra 200 til 9000 svarende til at trykke på speederen i en bil for at accelerere.
Det første, jeg bemærkede, da jeg her medio august 2023 modtog en tester til to tændrør, var, at jeg med en AM rejseradio hurtigt kunne genskabe fænomenet fra bilens radio. Dernæst syntes jeg, at det var lidt sært, at der ikke var en effekt ind i SW og FM radiospektret fra det elektromagnetiske felt dannet omkring gnisterne. I anden opsætning forsøgte jeg med et tændrør, der ikke var støjmodstandsbeskyttet, og dernæst et tændrør, hvor jeg med en vinkelsliber havde fjernet det øverste af polen på gevindet. Til sidst observerede jeg, at RF feltet, der dækkede AM båndet spredtes bedst ved at placere en magnet omkring tændrøret, og til senere eksperimenter, har jeg bestilt en række forskellige ferrit ring magneter for at se nærmere på den del af opsætningen. Efter en dag købte jeg et NGK B6ES tændrør, og så forsvandt FM båndet også i kort afstand. Iøvrigt husker jeg, at have en dårligere fungerende radio efter et serviceeftersyn, de må have puttet de forkerte tændrør i moteren! Efter noget tid blev det bedre, tændrørerne blev jo tilsodet...
Samtidig med tilkøbet af nye tændrør, fik jeg en ide, der måske gør det muligt at jamme højfrekvente signaler ved at fjerne gevindet fra tændrøret og konstruere et gitter, hvor nederste og øverste del er forbundet af antenner. Eventuelt SMA tilkoblingsstykker, så også log power og andre multifrekvens antenner i højfrekvensspektret kan tilkobles.
Jammeren er interessant i forhold til at skærme imod en række traditionelle rumaflytningsgadgets og måske også nogle former for veterankommunikation. Med forskellige modifikationer kan tændrørstesteren bruges til jammerkonstruktioner ved højere frekvenser ved foreksempel at montere antenner af forskellig længde ved det øverste af gevindet på tændrøret. Justeringsmuligheden i forhold til rpm svarer til de ældre militære "windmill" jammeres brug af små moterer i sammenhæng med lav-til-høj spændingsgeneratorer til at skabe momentane gnister mellem møllevinger (søm) og antenner (søm) af variende længde, valgt efter frekvensområde. Andre måder, hvor man mere direkte får en gnist, er ved brugen af højspændingsgeneratorer, kendt fra blandt andet moderne lightere, elektriske fluesmækkere og tasere. Disse dele kan købes til lav pris på AliExpress og kan i sammenhæng med hjemmekonstruerede antenner skabe en ret effekt jamming, der dog kan være sundhedsskadelig, hvis man ikke benytter afskærmning og retningsbestemt jamming i tilstrækkeligt omfang.
Kommentare