Nordjyllands Museer åbnede REGAN VEST for offentligheden i februar her i 2023. I dag i slutningen af marts kunne jeg for første gang gå igennem den lange gang ind til ringene, igennem et museum, der både er informativt og inspirerende. Det eneste jeg savner hjemme igen er en kop med museets eget logo fra butikken. Wifi hotspots er blevet tilført bunkeren, men der var ikke tid og mulighed for at benytte en laptop, og fotografering og tasker i anlægget er forbudt, Jeg havde kun betalt for rundvisning og ikke frokost i kantinen, der under brug ville servere buffet til de forsamlede evakuerede.
I bunkeren lagde jeg mærke til en række effekter og indretning, der markerer den tiltænkte brug af bunkeren. Der var indrettet med nogen hensyn til menneskets psyke og ønske om at se hverdagsobjekter og opleve sammenhæng med naturlige omgivelser, men REGAN VEST var tiltænkt et forholdsvis kort ophold af meget praktisk karakter. Guiden nævnte, at anlægget skulle kunne holde 8 dage under angreb, og det var også tydeligt, at markeringer i loft, vægge og gulv skulle gøre de midlertidige beboere opmærksom på eftervirkninger fra angreb med enten konventionelle eller ikke konventionelle våben. Der er ikke tænkt konventionelle våben af moderne typer ind i fjendens arsenal, men de mange meter kalk og flint ville nok holde til det meste. Et kig gennem en luge til miljøet omkring bygningen afslørede lecamur på ydersiden af armeret beton, og jeg forestiller mig, at blokkene ville falde af bygningen under et kraftigt angreb. De 5500 kvm er med andre ord en konstruktion i en underjordisk udgravning i modsætning til for eksempel typisk borede tunneler til tog og bil. Både de inderste og de yderste vægge er ret spinkle, og langt fra tysk Regelbau standarder fra anden verdenskrig. Tegningerne i bogen Atomangst og civilt beredskab, som nedenstående har sikkert kunnet afstedkomme et hit i den traditionelle historiske efterretningstjenestes kontekst. 10cm skillevægge og 15cm ydervægge oplyser tegningen, men telecentralen er ophængt i stødabsorberende ophæng, der kan klare påvirkninger på 6G.
Menneskekroppen kan ikke klare belastninger over 6G, men betonkonstruktionen falder med stor sikkerhed sammen flere steder lang tid før en 6G belastning fra en eksplosion ... men så står standerne til teleskabene i det mindste tilbage i brokkerne. Der var mange steder streger og farver på væggene, der ville gøre skader tydelige, det er en del af den betænksomme indretning. De mange år siden 1960erne i dybet har givet revnedannelser.
Er betonen f.eks. katodisk beskyttet, nej, og muligvis er pladerne på loftet og visse vægge ikke asbestfri. Museet er booket flere måneder frem, og det vil i en årrække give et pænt positivt regnskab. Materiale viser, at vi har en 3-4 bunkere fra den kolde krig af samme størrelse som REGAN VEST, og en del militært anvendt beton byggeri fra anden verdenskrig omkring blandt andet kaserner og flyverstationer. Herunder en REGAN ØST, Gurre bunkeren, Bunker 7 ved Ravnstrup, hvor min farfar før anden verdenskrig drev en landsbyskole samt (er ikke med på listerne) en meget stor bunker i Karup, en gammel tysk kommandobunker meget lig Hitlers østeuropæiske hovedkvarter.
Comments